Hallo, ik ben Jo Mortier.Grijp je jas en loopeven mee door Brussel,waar het allemaal gebeurt.

De energiemarkt in België, ik ken ze als mijn broekzak ...

Of je nu gaat praten, onderhandelen of wandelen, laat me je helpen je verhaal te vertellen. Het is mijn passie …

Zot van Expo 58

"De geschiedenis van België en Expo 58 intrigeert me mateloos. Voor het Walk the Talk-logo kozen we dan ook niet toevallig voor het lettertype Optima, ontworpen door Hermann Zapf in de periode 1952-1955. In 1958 was het één van de meest populaire lettertypes. Ook het Walk the Talk-logo draagt op die manier geschiedenis en betekenis met zich mee."

Zot van Expo '58.

"De geschiedenis van België en Expo 58 intrigeert me mateloos. Voor het Walk the Talk-logo kozen we niet toevallig voor het lettertype Optima, ontworpen door Hermann Zapf in de periode 1952-1955. In 1958 was het één van de meest populaire lettertypes. Ook het Walk the Talk-logo draagt geschiedenis en betekenis met zich mee."

Als ik aan Brussel denk, dan denk ik meteen aan Expo 58 en het Atomium. In deze optimistische jaren wist België toen al haar rol als klein vreedzaam land uit te spelen om de grootmachten na de tweede wereldoorlog terug samen te brengen, netjes naast elkaar op Expo 58. Deze editie na de Tweede Wereldoorlog, stond volledig in het teken van het geloof in vrijheid en technologische vooruitgang. Expo 58 werd door koning Boudewijn geopend met een oproep tot vrede en sociale en economische vooruitgang.

Het Atomium, een stalen constructie opgebouwd uit negen gigantische bollen, een uitvergroot ijzerkristal, diende de Belgische staalindustrie te promoten. Oorspronkelijk was het Atomium bedoeld om slechts gedurende de Expo overeind te blijven, maar het bleek dermate populair dat het nooit is afgebroken. Intussen grondig gerestaureerd en sedert februari 2006 weer open voor het publiek.

'Public Affairs Brussels'

Brussel, in België, is dé plaats waar ik het meeste van mijn tijd doorbreng.Hier vindt de 'Walk' en de 'Talk' plaats. Als Public Affairs Expert ben ik niet zichtbaar, wel overal aanwezig. Hier vind je alle administraties en kabinetten. The place to be als je zaken wil laten bewegen. Brussel is de plaats waar ik reeds 18 jaar op een transparante, respectvolle en integere manier omga met mijn netwerk binnen de energiesector. Geduld, diplomatie en doorzettingsvermogen hoort bij het Public Affairs vak en matcht één op één met mijn persoonlijkheid. Met mijn passie. Wie Brussel denkt, denkt Europese Commissie en het Berlaymontgebouw.

Het hoofdkantoor van de Europese Commissie, omringd door verschillende Europese en internationale instanties in de Europese wijk. Interessant weetje: dit gebouw, van de jaren '60, staat op de plaats van het voormalige klooster van Berlaymont (Couvent des Dames de Berlaymont), een bekende meisjesschool. Nu is het de thuisbasis van de Europese ambtenaren. Afhankelijk van de dossiers waar ik op werk kan je me hier af en toe tegen het lijf lopen. Heel wat federale en regionale wetgeving vindt haar oorsprong in Europese richtlijnen, of dient getoetst te worden aan Europese verordeningen. Brussel is en blijft het kloppend hart van Europa, ook op diplomatiek vlak.

Het Warandepark,waar de machtengescheiden worden.

Public Affairs ... ontmoeten, verbinden ...

Het Warandepark is niet zomaar een park midden in Brussel. De grote fontein symboliseert de scheiding der machten, het Parlement (wetgevend), het Koninklijk Paleis (uitvoerend) en het Justitiepaleis (rechterlijk). Het is de plaats waar Prins Frederic, na 4 volle dagen hevige stadsgevechten, de aftocht blies, wat resulteerde in de onafhankelijkheid van België, en dit alles naar aanleiding van de rellen van 25 augustus in 1830, ontstaan na het zingen van het lied 'Amour sacré de la patrie' tijdens de opera van 'de stomme van Portici'. Vandaag is dit park vooral een ontmoetingsplaats, 13 hectare groot, waar je over de middag heel wat stakeholders in loopschoenen en sportoutfit letterlijk en figuurlijk tegen het lijf kan lopen en dit zonder afspraak.

Public Affairsin het kader van de energietransitie,het doet mijn bloed sneller stromen.

Nummer 16in de Wetstraat.

In de Wetstraat 16, kortweg de ‘16’, is het kabinet van de eerste minister gevestigd. In de ‘16’ vinden de vergaderingen van het kernkabinet en de ministerraden plaats. Tijdens deze vergaderingen worden belangrijke beslissingen genomen. Een Public Affairs Expert die zijn vak au sérieux neemt is dus steeds op de hoogte van de agenda van het kernkabinet en de ministerraad. Veelal is een beslissing van het kernkabinet of de ministerraad meteen ook een graadmeter van een al dan niet geslaagde Public Affairs campagne.

Walk the Talk staatvoor openheid,betrouwbaarheid,doorzettingsvermogen,respect en integriteit.

Public Affairs is net zoals politiek een kunst. Het is de kunst om op een gestructureerde en planmatige manier vooraf inzicht te verkrijgen in de drijfveren en de belangen van je stakeholders tijdens, bijvoorbeeld, beleidsvormende en wetgevende activiteiten.

Walk the Talk maakt gebruik van hefbomen, zoals stakeholder mapping, stakeholder outreach, storytelling, coalition building, government relations om zo belangen en behoeften samen te smelten. Walk the Talk gaat daarbij op zoek naar een mogelijke match van je bedrijfsbelangen met de belangen van de samenleving en wil op die manier het verschil maken bij de realisatie van jouw project.

Lobby scene

Tussen de verschillende vergaderingen door hou ik de actualiteit nauwlettend in het oog en volg de mails van verschillende stakeholders op. Binnen de politiek weet je waar je mee opstaat, niet waar je mee gaat slapen. Als Public Affairs Expert krijg je slechts één kans om binnen een kort tijdsbestek je stakeholders van correcte en onderbouwde feedback te voorzien.  Je netwerk rekent op je beschikbaarheid en dult geen opportunistisch gedrag. Doe je dat niet dan mis je een opportuniteit om het beleid bij te sturen.

Public Affairs is een vak apart dat zich kenmerk door een planmatige en gestructureerde aanpak in het onderhouden van relaties met allerhande stakeholders waarbij beroepsethiek voorop staat.

Merci om met me mee te lopen door de straten van Brussel. Let's talk! Walk the Talk maakt graag werk van een actieplan to walk your talk.